fbpx
Search

Svenska

Search

Skötselråd för Marsvin

Cavia porcellus

Marsvinet är en gnagare som passar väldigt bra som husdjur

Marsvinet är en sydamerikansk gnagare som tack vare sitt lugna temperament passar väldigt bra som husdjur. De finns i flera olika färger och hårslag och är sociala djur som lever i flockar i det vilda. Därför ska man minst ha 2 marsvin tillsammans.

Viktigt att tänka på är att marsvin ofta blir ca 5-7 år gamla och kräver kärlek och omtanke under hela sin livstid.

Det är väldigt roliga, sociala och spralliga djur som kan ge massor med kärlek om de får den omvårdnad de behöver.

Bra saker att ha:

Hur många marsvin ska man ha?

Som vi nämnt ovan så måste marsvin hållas i par eller i grupp och får alltså inte hållas ensamma. Om en hane ska hållas med en hona måste han kastreras så att de inte parar sig okontrollerat. Man kan även med fördel kastrera sina marsvin även ifall de är samkönade för att minska risken för revirbeteende och slagsmål. Honor kastreras även i förebyggande syfte för att undvika cystor på äggstockarna och livmodertumörer.

Se till att du har plats för alla dina marsvin och att alla har tillgång till hus, gömställe, mat, hö och vatten.

Man köper oftast marsvin som ungar, men tänk också på att de djur som är lite äldre hunnit bli mer tama och hanterade, vilket tex kan passa mindre barn bra.

Marsvin blir könsmogna mycket tidigt, redan vid 5-6 veckor för honor och 8-10 veckor för hanar. Håll därför inte okastrerade honor och hanar ihop.

Vilken bur till marsvin?

I vårt klimat måste marsvin bo inomhus på vintern då det är för kallt för dem att vistas utomhus på vintern. Men kan vistas utomhus på sommaren i exempelvis en hage eller sele och koppel anpassat för marsvin.

Det absolut minsta måtten för en marsvinsbur är 80 cm x 40 cm och 25 cm hög. Desto fler marsvin man har tillsammans desto större måste buren vara. Vi rekommenderar en bur på minst 100 cm x 40 cm med en höjd på minst 30 cm.

Buren ska innehålla ett hus anpassat för marsvin, det ska även finnas en hylla så att marsvinen både kan dra sig undan och har en plattform att sitta på. Se till så att alla marsvin får plats i huset och kan ta skydd om de vill.

På botten av buren kan man använda t ex kutterspån, halm eller papperspellets. Vatten ges i skål eller vattenflaska, den sistnämnda gör att marsvinen inte kan välta den eller fylla den med spån.

Mat till marsvin

Grundfodret till ett marsvin är och ska vara hö. De är konstruerade att äta stora mängder hö varje dag, både deras matsmältningssystem och deras tänder behöver det för att marsvinen ska må bra.

Fröblandningar, müsli och liknande är att betrakta som godis då marsvinen oftast endast väljer ut de godaste bitarna och lämnar resten vilket ofta resulterar i mineral och vitaminbrist hos marsvinen då de inte får i sig alla de viktiga ämnena de behöver.

Marsvinet får aldrig äta sig mätt på exempelvis müsli, pellets eller godis på bekostnad av det viktiga höet.

Det är viktigt att ge marsvinspellets och inte kaninpellets då dessa har annorlunda sammansättningar. Marsvin har den egenheten att de inte kan bilda sitt eget C-vitamin, detta måste alltid tillföras genom kosten antingen som separat tillskott i form av exempelvis pulver som med fördel strös på exempelvis en gurkbit eller droppar som man har i vattnet, eller tillskott i exempelvis pelletsen.

Det är viktigt att se till så att alla marsvin får i sig C-vitamin.

De flesta marsvinspellets innehåller extra C-vitamin, men detta försvinner till stor del ju längre pelletsen lagras. Ge därför varje dag C-vitaminrika grönsaker eller C-vitaminpulver på grönsakerna till marsvinen.

Du kan bland annat ge olika sorters blast, till exempel morots- och betblast, maskrosblad och maskrosblommor, persilja, klöver, broccoli inklusive bladen, paprika, brysselkål, basilika, hallonblad, rädisor, spenat, nässlor och persilja.

Tänk på att ifall du ger marsvinen maskrosor eller röd paprika så kan kaninens kiss se rödaktigt ut.

Du kan också plocka det mesta som växer på ängar, så länge det är långt ifrån bilvägar. Växter som är nära bilvägar är oftast förorenade.

Försök att variera grönsakssorterna, ensidig utfodring kan leda till bristsjukdomar och störningar i ämnesomsättningen.

Enbart gurka tex räcker absolut inte som grönsaksgiva då den till största del innehåller vatten, däremot är det smidigt att ge tillskott i pulverform på gurka och sedan ge varje marsvin sin del.

Marsvin har ett stort gnagbehov, så utöver höet behöver de tillgång till grova grenar och/eller speciella gnagleksaker. Ditt marsvin bör alltid ha tillgång till något att gnaga på för att undvika stress, överväxta tänder och att marsvinen börjar gnaga på saker de inte ska gnaga på.

Läs mer om marsvinsfoder ->

Att tänka på när du ska köpa marsvin

  • Marsvin ska vara minst 6 veckor gammal och väga 300g när du köper den.
  • Kontrollera att ditt blivande marsvin inte har rinnig näsa eller ögon, inte heller ska det synas tecken på diarré hos marsvinet.
  • Den ska vara lagom tjock och kännas rund och go, den ska ej kännas benig när du tar i den.
  • Pälsen ska vara slät och ren.
  • Lyft marsvinet med ett grepp under baken och en hand under bröstet för att undvika att den sprattlar till och ramlar ur famnen.
  • Barn måste hantera marsvinen sittandes på golvet så att den absolut inte kan ramla och slå sig, barn som hanterar marsvin ska även vara under vuxnas uppsikt.
  • Ett marsvin som sprattlar kan upplevas som oväntat stark och sprattlandet kan komma väldigt plötsligt.
  • Känn igenom ditt marsvin med jämna mellanrum, detta för att upptäcka småsår, ohyra, bölder osv.

Första tiden hemma med eran nya familjemedlem är väldigt viktig, tänk på att låta marsvinen vänja sig vid sitt nya hem i lugn och ro utan stress. Låt därför, ifall det finns barn i hemmet, inte dem springa runt och busa i närheten utav marsvinens bur.

Låt marsvinen anpassa sig till hemmet i en lugn miljö.

Sitt gärna vid buren de första dagarna och prata lugnt med marsvinen, prova att locka marsvinen med lite goda marsvingodisar eller några smaskiga grönsaksbitar i en öppen hand.

Tvinga er inte på marsvinen utan låt de komma fram till er.

Man kan med fördel ha en liten svag lampa tänd vid buren de första nätterna så att marsvinen kan se miljön runtom buren och vänja sig vid rummet den befinner sig i.

Vård och hantering av dina marsvin

Klorna på ditt marsvin ska klippas regelbundet med en klotång avsedd för detta, ifall ni tycker att det är jobbigt eller läskigt erbjuder många djuraffärer hjälp med detta. Bland annat vår butik XL-Zoo Västerås erbjuder er hjälp med kloklippning.

Det är även viktigt att borsta sitt marsvin regelbundet för att förhindra att det bildas tovor i pälsen hos marsvinet. Tovor är smärtsamt och samlar åt sig väldigt mycket smuts som irriterar kaninen. Desto längre päls som ditt marsvin har, desto oftare behöver du borsta pälsen. Ett långhårigt marsvin med väldigt mjuk päls bildar oftast fort och lättare tovor, dessa marsvin kan behöva borstas varje dag.

Att borsta sitt marsvin hjälper även att avlägsna döda hårstrån och stärker er relation och bandet mellan marsvin och människa.

Tänk på att det är viktigt att detta sker i en lugn miljö och att ni vänjer marsvinen sakta vid denna form utav hantering.

Det finns olika borstar som är avsedda för just marsvins päls i olika storlekar och modeller för att du ska kunna hitta något som passar just dig och ditt marsvin.

Det är även viktigt att vänja ditt marsvin med olika typer utav hantering för att underlätta vid eventuella veterinärbesök, kloklippning, borstning eller hälsokontroller.

För att vänja marsvinen vid detta är det viktigt att det i början ser i en lugn och kontrollerad miljö där marsvinet känner sig trygg och att marsvinet har vant sig vid dig.

Det är bra att lära marsvinen att man känner igenom dem regelbundet för att kunna se och känna hur de mår och att upptäcka eventuella sår eller skador.

Vänj ditt marsvin med bland annat följande moment:

  • Att få känna igenom benen.
  • Att få pilla på tassarna och mellan ’’tårna’’, även att hålla i tassarna försiktigt.
  • Att få kolla i och runt öronen.
  • Att få kolla tänderna.
  • Att få kolla vid svansen, runt analöppningen samt könsorgan.
  • Att få känna runt marsvinet och över ryggen på marsvinet.

Tänk på att ta detta i lugn takt och vänja marsvinet sakta med detta.

Ifall du vill ut och gå med marsvinen i exempelvis trädgården så är det ett bra alternativ och ha en bra sele anpassad för just marsvin.

Det finns olika modeller av selar anpassade för marsvin och det finns oftast i din zooaffär, ett flexikoppel eller rullkoppel för små hundar kan vara ett bra alternativ som ger stor rörlighet för marsvinet och är smidigt för dig som ägare att använda då det minskar risken för trassel.

Ett annat alternativ är en tunn lina eller ett koppel.

Tänk på att vänja marsvinet långsamt med koppel och sele på en trygg plats innan ni går ut och utforskar världen.

På sommaren tycker de flesta marsvin om att komma ut, antingen i en utebur där den kan bo så länge temperaturen och klimaten tillåter eller dagtid i en så kallad beteshage alternativt med sele och koppel.

Filtrera

Volym
Volym