fbpx
Search

Svenska

Search

Skötselråd för Dvärgpapegoja

Agapornis sp.

Dvärgpapegojorna, också kallade lovebirds är kärleksfulla och nyfikna små fåglar.

Dvärgpapegojan är precis som namnet tyder en liten papegojfågel. Det är ofta en väldigt glad, nyfiken och sprallig liten fågel. Som namnet tyder på engelska där de kallas lovebirds så behöver de ha en partner för att må bra då dem är väldigt kärleksfulla mellan varandra.

De finns i flera olika vackra färger och varianter, den vanligaste är rosenhuvade dvärgpapegojor.

Bra saker att ha:

Dvärgpapegojor blir normalt mellan 13-17 cm långa och väger ca. 40-60 gram.

De är små men kraftigt byggda med en kort stjärt. Dvärgpapegojan blir oftast ungefär 10-15 år.

Det finns flera olika ’’sorter’’ eller färgvarianter utav dvärgpapegojan. Den vanligaste är den rosenhuvade som också är den som är en utav de tuffaste varianterna.

Generellt sett har dvärgpapegojan gröna fjädrar men olika färger på framförallt huvudet beroende på vilken variant det är, det finns även framavlade varianter som är blåa eller gula på kroppen.

Att tänka på när du funderar på att skaffa dvärgpapegojor är bland annat ifall du har tiden och platsen som de kräver, samt ifall du har tålamodet att städa då dvärgpapegojor likt många andra fåglar skräpar ner en hel del.

Dvärgpapegojor trotts att de är små blir också ganska gamla om de får leva ett bra och hälsosamt liv, de blir oftast mellan 10-15 år och detta är viktigt att tänka på då det är ett ansvar som varar under en lång period.

Samt att det är viktigt att du har plats för en ordentlig bur till dina dvärgpapegojor då de kräver mycket utrymme för att må bra.

Könsskillnad på dvärgpapegojor

Könen på de vuxna dvärgpapegojorna kan vara svårt att se med blotta ögat, vissa hävdar att de ser en viss storleksskillnad mellan honor och hanar bland de olika färgvarianterna. Säkrast är såklart att ta ett DNA-test på fågeln för att veta vilket kön den är.

Dvärgpapegojan lägger normalt 4-6 ägg och ruvar i ca. 23 dagar.

Ungarna kläcks nakna med slutna ögon och lämnar oftast holken vid ca 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare ca 3-4 veckor.

Dvärgpapegojor blir könsmogna runt 4-6 månaders ålder men bör inte häcka innan dem blivit ungefär ett år.

Hur många dvärgpapegojor ska man ha?

Dvärgpapegojor är flockdjur och ska inte hållas ensamma, man ska ha minst 2 stycken dvärgpapegojor tillsammans. Det är viktigt att tänka på att dvärgpapegojan ofta bildar par och håller hårt i sin partner, tänk därför på att ett ojämnt antal dvärgpapegojor kan göra att det blir en som blir utanför och mår dåligt.

Vill du ha fler än 2 dvärgpapegojor bör du alltså alltid skaffa dem parvis 2 och 2 så att ingen blir ensam.

Vilken bur passar dvärgpapegojor?

Buren ska enligt jordbruksverkets föreskrifter vara minst 0,31 kvadratmeter, den längsta sidan skall vara minst 70 cm och höjden skall vara minst 60 cm. Buren kan dock aldrig bli för stor utan ju större ju bättre. Då dvärgpapegojor är pigga och gillar att både flyga och klättra runt i buren därför är det bra med en ordentligt stor bur eller voljär.

Tänk på att även om höjden ska vara minst 60 cm så är det viktigare att buren är lång än hög då fåglar generellt sett inte flyger rakt upp utan från sida till sida.

 

Med fördel så inreds buren med pinnar med utrymme så att dvärgpapegojorna kan flyga emellan pinnarna i buren, det ska även vara olika storlek och struktur på pinnarna för att dvärgpapegojorna ska må som bäst.

Detta gäller även andra fåglar.

De bästa pinnarna att ha i buren är naturgrenar som är olika formade och tjocka för att fåglarna ska få röra på fötterna ordentligt. Att ha enformiga pinnar ökar risken för skador i fötterna då fötterna kan som ’’fastna’’ i det läget ifall de inte får någon variation på sittpinnar i buren. Grenar ifrån obesprutade lövträd är utmärkta som sittpinnar samt kvistar och grenar ifrån äppelträd är en favorit hos många fåglar.

Med fördel kan man även lämna bladen på under vår och sommar så att dvärgpapegojorna får något att pyssla med.

Det är även viktigt att buren står på en dragfri plats där det är så ljust som möjligt utan att stå i direkt solljus. Att stå i direkt solljus riskerar att det blir för varmt för fåglarna.

En UV-lampa bör med fördel monteras på eller vid buren så att fåglarna kan välja att sätta sig under lampan för att få UV-ljus. Däremot ska den inte lysa på hela buren.

UV-ljus är viktigt för att fåglarna ska få tillräckligt med D-vitamin som är viktigt för att fåglarna ska hålla sig friska och sunda.

Dvärgpapegojor behöver ha olika lek och aktiveringssaker att sysselsätta sig med för att må bra. Man kan som berikning gömma lite olika frön, pellets eller andra godheter anpassade för dvärgpapegojor bland och i leksakerna för att dvärgpapegojorna ska få leta och jobba för att få ut maten.

Det är viktigt att se till så att sina dvärgpapegojor har saker att sysselsätta sig med för att undvika att de bildar stereotypier eller stressbeteenden.

I naturen spenderar dem en stor del utav sin vakna tid till att leta efter mat. Det är även bra för både klor och näbb att de får jobba och ha sönder exempelvis leksaker i samband med att de letar efter maten.

De föredrar också att gnaga och skala av naturgrenar ifrån exempelvis lövträd som är obesprutade för att hålla näbben kort.

Dvärgpapegojor gillar att även att bada, så ha gärna ett fågelbad med friskt ljummet vatten i buren. Se till att byta vattnet i badet varje dag så att det hålls fräscht och rent.

Ett bad är viktigt för dvärgpapegojorna för att de ska undvika att det bildas mjäll ifrån uttorkad hud. Det är även ett sätt för dvärgpapegojorna att tvätta sig på och hålla sig rena.

Som bottenmaterial i buren kan man använda t ex alspån, fågelsand eller pappersströ. Bottenmaterial bör bytas en gång i veckan, då bör även pinnar och annan inredning också göras rent eller bytas.

Mat och vattenskålar ska diskas varje dag så att de håller sig fräscha.

Vilken mat passar dvärgpapegojor?

Ge pellets eller fröblandning för dvärgpapegojor av god kvalité som basfoder. Om du ger en fröblandning, tänk på att ge nya frön varje dag så det inte bara är tomma skal kvar i matskålen. Se även till så att fågeln inte enbart äter de fetaste fröerna eller nötterna i blandningen exempelvis solrosfrö, hampafrön eller jordnötter. Detta kan resultera i att dvärgpapegojan blir överviktig och får en vitamin eller mineralbrist då den inte får i sig all näring den behöver genom de fröerna.

Därför är det fördelaktigt att ge ett bra pelletsfoder exempelvis ifrån Nutri-Bird eller Tropican som bas och ge fröer och nötter som godis eller belöning vid träning.

Fåglar har även behov av kalk som finns i bl.a. sepiaskal som också håller fågelns näbb i trim. Som komplement kan man ge ca 2 teskedar äggfoder i veckan till vuxna fåglar medan växande fåglar kan få fri tillgång.

Dvärgpapegojor kan också få t.ex. hirskolv, eller fågelfröknäcker som sysselsättning och snacks.

Ge gärna lite frukt eller grönsaker dagligen i en separat skål.

Fåglar kan generellt vara lite svåra att få att prova nya saker, men var envis och lägg in ny frukt varje dag så kommer de till slut att våga prova sig på de nya gottigheterna. Du kan även prova att ge frukt och grönt i olika storlekar för att se om fåglarna vågar prova det om det är i mindre bitar.

Innan du ger någonting nytt, se till så att det inte är giftigt för fåglarna.

(OBS! ge ej avokado då det är väldigt giftigt för fåglar).

Sommartid kan man även ge t.ex. maskrosblad, groblad eller gräs till sina dvärgpapegojor vilket brukar vara väldigt uppskattat.

Vitamintillskott ges med fördel i vattnet varje dag då detta byts eller på de färska grönsakerna/frukterna.

Läs mer om mat till fåglar här->

Att tänka på innan du skaffar dvärgpapegojor

Se till så att buren och inredningen är klar och i ordning innan du skaffar fåglarna för att det ska stå klart och redo när dina nya familjemedlemmar flyttar hem.

Ifall det är så att du redan har en fågel sedan tidigare så rekommenderar vi att ha de i 2 separata burar i närheten av varandra i början så att de vänjer sig med varandras närvaro innan ni släpper ihop de.

När ni väl släpper ihop dvärgpapegojorna, se till att göra om i buren de ska vara i så att det blir nymöblerat för båda fåglarna för att undvika revirbeteenden.

Se även till så att båda fåglarna har tillgång till mat och vatten utan att bli undanstött av den andra.

Under de första dagarna när fågeln/fåglarna har kommit hem är det viktigt att de får vänja sig vid sitt nya hem i lugn och ro, se därför till att det inte är något spring och skrik vid buren och att det är lugnt i närheten.

Sitt gärna vid buren och prata lugnt med fågeln i början så att den vänjer sig vid din röst.

Du kan även med fördel försöka locka dvärgpapegojan med lite gobitar som fröer, nötter eller annat gott som är anpassat för fåglar genom att lägga detta i en öppen handflata och låta dvärgpapegojan komma fram och ta det ifrån dig.

Under de första nätterna efter hemkomst kan det även vara bra att ha en svag nattbelysning tänd så att fåglarna inte blir oroliga i mörkret, detta är även bra för att låta de vänja sig vid den nya miljön runt sin bur.

Vård och hantering av dina dvärgpapegojor

Dvärgpapegojans klor kan bli långa och behöver klippas med en klotång regelbundet, ha gärna tillgång till blodstoppsmedel om du skulle råka klippa i pulpan.

Det finns även flera djurbutiker och veterinärkliniker som hjälper till att klippa klorna på din dvärgpapegoja.

Exempelvis erbjuder vår butik XL-Zoo Västerås kloklippning på dvärgpapegojor.

Sandpappers pinnar eller sandpapper i buren använder vissa sig utav, det som är extremt viktigt med dessa är att det inte blir för mycket. Sandpapper sliter inte bara på klorna utan även på fötterna på fåglarna vilket kan orsaka dem smärta och obehag.

Det är viktigt att sandpappret inte heller sliter ner klorna för långt.

Näbben är även viktig att hålla koll på så att den inte blir för lång, förebygg detta genom att förse dvärgpapegojorna med färska grenar att gnaga på samt aktiveringsleksaker som den kan bita och slita i.

Ifall du skulle behöva fåna in en dvärgpapegoja (eller annan fågel) som inte är tam så använd en handduk och lägg över fågeln. Detta kan ibland vara lättare med lampan släckt då fågeln oftast blir mer stilla då, tänk dock på att du själv fortfarande ska se vad du gör.

När du lagt handduken över fågeln så ta ett försiktigt men jämt grepp bakifrån om fågelns huvud och runt under näbben. Det är viktigt att du håller om hela fågelns kropp så att den inte flyger iväg eller råkar göra sig illa. Greppet behöver vara bestämt men ändå försiktigt så att du inte råkar klämma åt för hårt. Fåglar andas med hela kroppen och därför är det viktigt att inte klämma åt för hårt runt exempelvis bröstkorgen.

Om dina fåglar visar tecken på att må dåligt, t.ex. uppburrad fjäderdräkt, slöhet, lös spillning, aptitlöshet, nysningar, tung andning eller ”onormal tamhet”, kräver den snabbt sakkunnig vård utav veterinär som har koll och kunskap om just fåglar.

Fåglar är mycket känsliga vid sjukdom och snabba åtgärder kan vara livsviktigt, det är även så att när en fågel visar att den är sjuk eller dålig har det oftast gått väldigt långt då dem inte gärna visar sig ’’svaga”.

Vi på XL-Zoo vill mer än gärna finnas där för dig och dina dvärgpapegojor under er tid tillsammans, välkomna in till oss så hjälper vi er med just det ni behöver.

Filtrera

Volym
Volym