fbpx
Search

Svenska

Search

Skapa en undervattensvärld i hemmet

Nu när du hittat intresset och nyfiket börjar fundera på ifall ett akvarium skulle passa bra hemma hos dig. Då är det bra att börja med att utgå ifrån 2 punkter. Antingen så utgår du ifrån vilken plats du har i hemmet eller vilka fiskar som intresserar just dig. Detta för att sedan kunna avgöra hur stort akvarium du kan ha eller behöver ha.

Efter att ni hittat ett akvarium och vilka fiskar som passar just er så kommer den stora frågan. Hur ska man göra när man startar upp ett akvarium? Det är en hel del saker att tänka på vid uppstart av ett nytt akvarium, men lugn. 

Vi hjälper er så gärna att skapa den fantastiska undervattensvärlden ni vill ha i hemmet.

Vad du behöver för att starta upp ditt akvarium:

Att tänka på innan du sätter igång

Se till så att golvet är stadigt och jämnt. Så att det inte lutar där akvariet ska stå innan du börjar sätta upp akvariet. Börja sedan med att placera akvariet på en stadig och tålig bänk som håller för den vikt som akvariet kommer väga. Tänk på att det utöver akvariets vikt och vattnets vikt även tillkommer vikt ifrån bottenmaterialet och eventuell inredning i akvariet.

Med fördel kan man använda en akvariematta för att undvika att akvariets botten spricker ifall det ligger något sand- eller gruskorn under akvariet. En akvariematta jämnar även ut trycket för akvariets botten vilket minimerar risken att akvariet spricker under. Detta behövs inte ifall akvariet står på en aluminiumställning då akvariet då vilar på ramen på ställningen.

Tänk även på att inte placera akvariet i direkt solljus eller där ett fönster riktas direkt mot akvariet då det blir svårt att kontrollera mängden ljus samt temperaturen. Solljus är både varmt och en stark ljuskälla. Ett akvarium som står i direkt solljus riskerar att bli för varmt på sommaren. Solljuset främjar även bildningen utav alger i akvariet.

När ni har hittat en bra plats för akvariet att stå på och har satt upp bänk och akvarium är det dags för det som många tycker är roligast, att inreda akvariet.

Steg 1: Börja ifrån botten, bottenmaterial

Att välja vilket bottenmaterial ni ska använda kan dels vara en smaksak men även beroende på vad ni vill ha eller vilka fiskar och växter ni vill ha. Tveka inte att fråga om tips, råd och hjälp när ni ska välja vilket bottenmaterial ni ska ha i akvariet. Vi på XL-Zoo hjälper er mer än gärna!

  1. Börja med att tvätta sanden eller gruset ni har valt. Detta görs enklast med hjälp utav två hinkar. Fyll den ena hinken med vatten och häll sedan sanden eller gruset ner i den hinken som är fylld med vatten. Fyll sedan den andra hinken med vatten och häller tillbaka sanden eller gruset i den hinken. Detta görs några gånger tills vattnet klarnat.

  2. Sätt ner dom stora stenarna i akvariet innan gruset hälls i, detta för att förhindra att de faller ner på fiskarna ifall fiskarna börjar gräva under stenen. Många malar gillar att gräva men även andra fiskar. Stora stenar kan ni även placera på exempelvis ett hinklock så att det förhindrar att trycket på bottenrutan blir för stort.

  3.  Fyll akvariet med det bottenmaterial ni har valt. Ifall ni vill skapa ett djup i akvariet så rekommenderar vi att ni har ett tunt lager längst fram i akvariet och skapar en ’’backe’’ mot bakrutan. Ni kan även placera en sten i framkant och ’’putta’’ bak den mot den bakre rutan för att skapa en liten platå av stenen och bottenmaterialet.

Steg 2: Dags för resten utav inredningen

Placera ut den andra inredningen ni vill ha, exempelvis andra mindre stenar eller rötter. Växter kan med fördel planteras i akvariet när ni fyllt på med en del vatten för att göra det enklare att se hur det ser ut i akvariet.

De allra flesta akvarium, undantaget de med växtätande fiskar, mår väldigt bra av mycket levande växter. Plantera växterna ner i bottenmaterialet, ta bort krukan eller delen som växten sitter i och försök att ta bort så mycket utav det gula vaddet som möjligt ifrån växtens rötter. 

Ett tips på att lättare plantera växterna är att placera växter ca 15-20cm ifrån där du vill h den och försiktigt dra växten i bottenmaterialet dit du vill ha den. På det viset så vecklar rötterna ut sig och det blir lättare att få växten att fästa i bottenmaterialet.

Rötter innehåller garvsyra som kan göra vattnet brunt, men det är inte farligt. Däremot sänker syran vattnets pH-värde, så det är inte lämpligt att ha rötter om man ska ha t ex malawi ciklider i akvariet. 

Ta reda på vad dina fiskar trivs i för vattenvärden och vilken temperatur de föredrar när du köper akvariet så att ni kan förbereda för fiskarna ni vill ha.

Steg 3: Vatten, pump och doppvärmare

När ni har ställt i ordning inredningen och bottenmaterialet så kan ni börja fylla akvariet med tempererat vatten, men fyll inte vattnet ända upp till kanten.

De flesta akvarium har en linje som visar min och max hur mycket vatten det ska vara i akvariet. 

När akvariet är fyllt så kan ni sätta igång pumpen och doppvärmaren i akvariet. Tänk på att dessa ska stå på dygnet runt. Ifall ni får strömavbrott hemma är det viktigt att göra rent pumpen ordentligt efteråt. En stillastående pump skapar en bakteriehärd i filtret som är skadligt och giftigt för fiskarna.

Doppvärmaren ställer ni in på vilken temperatur ni ska ha i akvariet. En lämplig temperatur att börja på är runt 26 grader. Det passar nämligen de flesta fiskar och är en bra mellantemperatur.

Kallvattenfiskar som exempelvis slöjstjärtar och kardinalfisk tycker om kallare vatten. De vill ha runt 18-20 grader, medan discus och många ciklider föredrar varmare vatten runt 28-30 grader.

Sätt inte på värmaren förrän den är täckt av vatten, då den annars kan spricka. Ifall doppvärmaren spricker eller går sönder kan det väldigt fort bli för varmt eller för kallt i vattnet. Det kan även göra att det blir el i vattnet.

Samma sak gäller pumpen, se till så att pumpen inte går torrt.

Steg 4: Bra medel att ha i

Det kan vara en bra idé att ha i lite goda bakterier samt vattenberedningsmedel när man startar upp ett nytt akvarium.

Efter ni fyllt akvariet med vatten och satt igång pump och doppvärmare så är det dags för nästa steg. Att tillsätta vattenberedningsmedel och bakteriekultur i vattnet, tex Easylife’s Filter Media och Easystart eller Tetra’s Aquasafe och Safe Start Bacteria.

Låt sedan akvariet stå i minst en vecka innan fiskarna får flytta in, när ni sedan köper fiskar så tänk på att köpa några åt gången så att inte akvariet blir överbelastat.

Vi vet att det är lockande att köpa alla fiskar på en gång men det är viktigt att ta det i lugn takt.

Övermatning, en vanlig miss i början

Övermatning är den absolut vanligaste anledningen till att fiskar dör. Detta är vanligt speciellt i nya akvarier där de nyttiga nedbrytningsbakterierna ofta saknas i början. Därför är det viktigt att vara väldigt försiktig med matningen i början. Fråga när ni köper fiskarna vad som är viktigt att tänka på med just era nya kompisar.

Anledningen till att fiskar kan dö i ett till synes rent vatten beror på de giftiga restprodukter som bildas då kvävet från fiskarnas utandning, avföring och överblivna matrester inte bryts ner ordentligt.

En bakteriekultur kan med fördel tillsättas dagligen tex första veckan för att förhindra höga nivåer av nitrit.

Rengöring utav akvariet

När det sedan kommer till rengöring utav akvariet så är det bra att göra det redan från början. Fiskar mår bästa av små vattenbyten som utförs ofta. Tänk ungefär 25% vattenbyte en gång i veckan eller varannan vecka. Sedan är det så att oftast är det betydligt mindre jobb med stora akvarium än små.

Små akvarium belastas fortare och behöver vattenbyten oftare än vad stora akvarium gör.

Ett 54 liters akvarium kanske behöver 25% vattenbyte en gång i veckan eller varannan vecka medan ett 300 liters akvarium kanske bara behöver ett 25% vattenbyte var tredje eller fjärde vecka.

Detta beror mycket på hur mycket fiskar man har i akvariet och hur mycket mat de får.

”Gammalt vatten” är en myt, fiskarna vill ha regelbundna vattenbyten. Däremot ska man aldrig göra så kallade helrengöringar där man kokar grus, tömmer allt vatten m.m. i akvariet. Gör heller inte rent pumpen oftare än nödvändigt. Sätter den igen så ofta att du tvingas städa den varje månad så är den för liten för akvariets volym och invånare alternativt belastningen för hög. Oftast räcker det med att man byter filtret i pumpen 1 gång om året. Där i mellan räcker det oftast med att göra rent det i samband med vattenbyte.

När man tömmer vattnet ifrån akvariet i exempelvis en hink, så kan man ta ur filtret ur pumpen och krama ur det i vattnet ifrån akvariet som är i hinken. På så vis behåller man mycket nyttig bakterieflora som finns i vattnet och filtret. Sedan behöver det även rengöras under rinnande vatten emellanåt också.

Ifall ni har frågor eller funderingar kring akvarium eller fiskar, tveka inte att svänga förbi någon utav våra butiker så hjälper vi er!

Mvh Personalen i XL Zoo i Västerås och XL Zoo i Nordby.

Dela inlägget:

Missa inte nästa inlägg